Centrul Incubator Tehnologic si de Afaceri (CITAf) a fost creat in martie 1992 cu sprijinul Institutului de Cercetare si Proiectare pentru Tehnologia Constructiilor de Masini (ICTCM - SA) Bucuresti si al Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC).

CITAf a fost acreditat ca entitate de inovare si transfer tehnologic de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii cu certificatul nr. 16/15.03.2006.

In martie 2000, la Consiliul European de la Lisabona, sefii de stat si de guvern au stabilit pentru Uniunea Europeana obiectivul de perspectiva, pana in anul 2010: „o economie a cunoasterii cea mai competitiva si mai dinamica din lume, capabila de o crestere economica sustenabila, insotita de o ameliorare cantitativa si calitativa a ocuparii fortei de munca, o mai profunda coeziune sociala si o mai buna protectie a mediului”.

Doi ani mai tarziu, la Consiliul European de la Barcelona, in cadrul caruia s-au examinat progresele realizate pe linia obiectivului Lisabona, ei au convenit ca investitiile pentru cercetarea si dezvoltarea tehnologica (CD) din UE trebuie sa creasca, tinzand sa se apropie de 3% din PIB pana in anul 2010, fata de 1,9% in anul 2000. Totodata, ei au mai propus o crestere a finantarii din partea intreprinderilor, pentru a o aduce de la nivelul actual de 56% la doua treimi din investitiile totale pentru CD, o proportie existenta deja in SUA si in unele tari europene. Acest dublu obiectiv este ambitios dar realist: astazi, mai multe tari europene sunt aproape de acest nivel sau l-au depasit deja. Marile directii ale politicii economice a statelor membre si a Comunitatii pentru anul 2000 recunosc importanta acestui obiectiv si recomanda ameliorarea masurilor de incurajare a intreprinderilor pentru a investi in CD, mentinand totodata un cadru sanatos de politica fiscala.

Obiectivele privind CD stabilite la Barcelona rezulta din recunoasterea faptului ca intarirea sistemelor noastre de CD si inovare este esentiala pentru atingerea obiectivului strategic de la Lisabona. Realizarea lui este compromisa de diferenta importanta si in crestere care separa UE de SUA in privinta acestui tip de investitii. Aceasta diferenta, care a atins 120 milioane euro in anul 2000, se datoreaza celor 80% investite mai putin in CD de intreprinderile din Europa.

Rolul CD in calitate de motor al unei economii bazate pe cunostintele competitive si dinamice este legat de capacitatea economiei de a transforma noile cunostinte in inovare tehnologica. Cu toate ca multe intreprinderi recunosc importanta tot mai mare a investitiilor in CD, ele nu vor recurge la acestea decat in masura in care vor putea exploata eficient rezultatele si vor putea estima o recuperare satisfacatoare pentru a contrabalansa riscul inerent al acestei forme de investitii.

Copyright (c) 2018 - ICTCM S.A. - Toate drepturile rezervate
Ultima actualizare:06 August 2020.

www.ictcm.ro - Visitors (this year) - 42170

Currently are 7 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions